Zástupci krajů budou jednat s odbory kvůli platům šoférů autobusů

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) bude dnes jednat se zástupci odborů o platech řidičů linkových autobusů. Šoféři si stěžují na nízké mzdy a požadují, aby byla ve výběrových řízeních, která na provoz autobusových linek vypisují kraje, stanovena minimální mzda pro řidiče. Požadavky linkových šoférů minulý týden podpořil Odborový svaz dopravy (OSD) který vyhlásil stávkovou pohotovost.

Podle dřívějšího Haškova vyjádření je reálné situaci uklidnit a dojednat smírné řešení. Ochotu jednat Hašek oznámil krátce poté, co odboráři minulé pondělí oznámili zahájení stávkové pohotovosti. Dohodu preferují ale i odbory i když podle předsedy OSD Luboše Pomajbíka není možné vyloučit, že odboráři na podporu svých požadavků nesáhnou například k vyhlášení lokální stávky.

Vlnu protestů řidičů zahájila takzvaná jablonecká výzva, kterou chtěli odboráři z Jablonce nad Nisou a Liberce poukázat na nízké platy řidičů autobusů na linkách objednaných krajem. Reflexní vesty na podporu jejich požadavků poté oblékly tisíce šoférů po celé zemi, posledním z řady protestů bylo vystoupení řidičů v linkové dopravě ve Zlínském kraji.

Odbory se protesty snaží prosadit vytvoření pracovní skupiny ve spolupráci s kraji a vládou, která by vypracovala jednotnou metodiku, podle níž by pak kraje vypisovaly soutěže na veřejnou autobusovou dopravu. V tendrech by pak mělo být jednou ze zásadních podmínek dodržování minimální mzdy pro řidiče. Odboráři požadují, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena nejnižší mzda řidičů v podobě 1,75násobku minimální mzdy. Odpovídá to 100 korunám na hodinu. Nárok řidičů na takové podmínky přímo v zadáních veřejných zakázek nedávno podpořil i premiér Bohuslav Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK