Americké akcie v závěru listopadu oslabily, za celý měsíc získaly

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy v pondělí mírně oslabily: podkopal je pokles v sektorech maloobchodu a zdravotnictví. Za celý listopad ale hlavní indexy Wall Street mírně získaly. Investoři se připravují na změny měnové politiky v USA a v eurozóně.

Dow Jonesův index v pondělním závěru klesl o 0,44 procenta na 17.719,92 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,46 procenta na 2080,46 bodu a index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,37 procenta na 5108,67 bodu.

Za celý listopad Dow Jones posílil o 0,3 procenta, S&P 500 získal 0,1 procenta a Nasdaq přidal 1,1 procenta. Očekávání růstu úrokových sazeb v USA podpořilo akcie finančního sektoru, jehož index získal za měsíc 1,7 procenta; oslabilo naopak zejména sektor veřejně prospěšných podniků síťových služeb.

Akcie předních maloobchodních společností Wal-Mart, Macy´s nebo Target na počátku týdne oslabily. Začátek předvánoční nákupní sezony ve Spojených státech přilákal do obchodů méně zákazníků než v loňském roce. Obrat prodeje internetových prodejen o takzvaném kyberpondělí, které se už stalo největším nákupním dnem roku, naopak podle odhadů vzrostl o 14 procent.

Pozornost investorů se nyní soustředí na centrální banky v USA a eurozóně. Předpokládá se, že Evropská centrální banka (ECB) tento čtvrtek sníží depozitní sazbu a rozšíří svůj program nákupů aktiv. Od americké centrální banky (Fed) se naopak očekává, že v polovině prosince začne se zvyšováním základní úrokové sazby.

Investoři nyní čekají na páteční zprávu o listopadovém vývoji amerického trhu práce. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 200.000 nových pracovních míst.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil, nadále jej podporuje předpokládané zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro naopak zůstává pod tlakem kvůli vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Dolarový index vůči koši ostatních předních měn v pondělním závěru stoupl o 0,15 procenta na 100,17 bodu a během dne se vyšplhal až na 100,31 bodu, nejvyšší úroveň za osm a půl měsíce. Za celý listopad index získal tři procenta. Euro proti americké měně kleslo o 0,2 procenta na 1,0570 USD a předtím sestoupilo až na 1,0565 USD, nejníže od letošního dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK