Senát pravděpodobně zvýší daňové příjmy obcí v řádu miliard korun

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Senát pravděpodobně zvýší daňové příjmy obcí v řádu miliard korun. Přes nesouhlas ministerstva financí to dnes horní komoře jednomyslně doporučil její hospodářský výbor. Obdobné doporučení vzešlo i z výboru pro veřejnou správu.

Senát, v němž zasedá řada komunálních politiků, o návrhu rozhodne ve středu. Pokud jej schválí, navýšení příjmů obcí z vybrané daně z přidané hodnoty (DPH) bude muset znovu projednat Sněmovna. Ta podobný návrh před časem odmítla. Ministerstvo financí má nicméně připravenu kompromisní variantu, která počítá se strukturální změnou rozdělování výnosů DPH.

Vylepšit příjmy obcí chtějí senátoři v rámci novely o rozpočtovém určení daní, která má podle vládní verze zajistit zvýšení příjmů krajům od příštího roku zhruba o 3,5 miliardy korun. Kraje nyní získávají z vybrané DPH 7,86 procenta, nově by měly mít 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na daňových výnosech snížen.

Senátoři toto zvýšení chtějí zachovat. Obcím ale chtějí od roku 2017 přilepšit o zhruba dvě miliardy korun, v roce následujícím pak o sedm miliard korun. Návrh předpokládá zvýšení podílu obcí na DPH ze současných 20,83 procenta na 21,4 procenta v přespříštím roce a na 23,58 procenta v roce následujícím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK