RWE plánuje oddělit zelené energie a další aktivity do nové firmy

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. prosince (ČTK) - Německá energetická skupina RWE se plánuje rozdělit na dvě části. Do samostatné firmy hodlá oddělit energie z obnovitelných zdrojů, divizi sítí a divizi odbytu. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma, která je druhým největším energetickým koncernem v Německu za konkurentem E.ON. RWE působí i v Česku.

Německé energetické podniky se potýkají s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii a s masivní podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ta tlačí konvenční elektrárny do ztrát, protože výrazně snižuje velkoobchodní ceny elektřiny.

RWE dnes oznámila, že desetinu nové dceřiné firmy, která vznikne oddělením zmíněných aktivit, by mohla nabídnout investorům v rámci primárního úpisu v závěru příštího roku. RWE přitom nevylučuje ani prodej dalších podílů nové dceřiné firmy.

Hluboká krize v odvětví trápí i energetický kolos E.ON, který je největším poskytovatelem síťových služeb v Německu podle tržní hodnoty. E.ON oznámil plány na rozdělení koncernu již loni. Do samostatné firmy oddělí většinu výroby elektrické energie, obchodování s elektřinou a ropného a plynárenského byznysu. Rozdělení se má uskutečnit příští rok.

V České republice RWE zajišťuje podle svého webu dodávky zemního plynu a elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává více než 4300 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK