ÚOHS zrušil tendry MF a zemědělství na telekomunikační služby

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendry ministerstva financí a zemědělství za desítky milionů korun na telekomunikační služby pro resorty a jejich podřízené organizace. ČTK to potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Chyby byly už při vypsání zakázek. Ministerstvo financí se neodvolalo, ministerstvo zemědělství podalo rozklad. Vyjádření obou ministerstev ČTK zjišťuje.

Obě ministerstva vypisovala zakázky jako centrální zadavatelé, tendry se týkaly i dalších institucí. V případě resortu zemědělství například Lesů ČR, většiny povodí nebo Státního zemědělského intervenčního fondu. Celkem šlo o odběr asi 15.000 sim karet. Zakázka měla pokrývat tři roky a její předpokládaná cena byla 49 milionů korun.

Ministerstvo financí vypsalo tendr na čtyři roky s cenou kolem 30 milionů korun. Také zde měl mobilní operátor nabídnout služby více institucím, například celní správě nebo Státní tiskárně cenin. Resort poptával oproti ministerstvu zemědělství zhruba polovinu sim karet.

Ministerstvo financí tendr podle ÚOHS nevymezilo dostatečně podrobně, což mělo vliv na výběr nejvhodnější nabídky. V případě ministerstva zemědělství byly chyby také už při vypsání zakázky. Nejasnosti byly u minimální požadované rychlosti datových přenosů.

\"ÚOHS obě zadávací řízení zrušil z důvodu, že ministerstva zcela rezignovala na kvalitativní požadavky a hledala nejlevnější nabídku takříkajíc za každou cenu. Obě ministerstva v zadávacích podmínkách zcela opomněla požadavky na pokrytí mobilním signálem, kvalitu datového spojení, rychlost, technologii mobilní sítě atd. Jediným hodnotícím kritériem byla nabídková cena,\" uvedl Tomáš Pfeffer ze Sdružení INDOC, který je s případy obeznámen.

Podle něj jsou zadávací řízení, kde jedinou roli hrajecena, z hlediska správného hospodaření stejným problémem, jako nesmyslně předražené veřejné zakázky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK