Kanadská ekonomika se vymanila z recese

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottava 1. prosince (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Kanady se ve třetím čtvrtletí v celoročním přepočtu zvýšil o 2,3 procenta. Kanadská ekonomika se tak vymanila z recese, k růstu přispěl zejména silný export. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu.

Ve druhém čtvrtletí se HDP o 0,5 procenta snížil, a to po propadu o 0,8 procenta v prvním kvartálu. Hospodářská recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou.

Kanadský export se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 9,4 procenta, podpořila ho silná poptávka po motorových vozidlech i stoupající vývoz ropy. K růstu kanadské ekonomiky přispěly také vyšší spotřebitelské výdaje a příznivý vývoj trhu s bydlením.

Kanadská centrální banka v letošním roce dvakrát snížila úrokové sazby, aby tak zmírnila negativní dopady poklesu cen ropy na kanadskou ekonomiku. Centrální banka bude o své politice opět jednat ve středu, podle analytiků se ale předpokládá, že tentokrát ponechá základní úrokovou sazbu beze změny na 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK