Průmyslová aktivita v USA klesla nejníže za více než šest let

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. prosince (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států klesla v listopadu na nejnižší úroveň za více než šest let, kdy byla největší světová ekonomika uprostřed hospodářské recese. Sdělil to dnes tamní Institut nákupních manažerů (ISM). Za zhoršením stojí levná ropa a silnější americký dolar, které se podepsaly na produkci i na nových zakázkách.

Index aktivity ve zpracovatelském sektoru klesl na 48,6 bodu z říjnových 50,1 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od června 2009. Poprvé po třech letech zároveň sestoupil pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters naopak očekávali nárůst indexu na 50,5 bodu.

O údajích institutu ISM se často usuzuje, že předjímají vývoj ekonomiky jako celku, přestože podíl zpracovatelského sektoru na celkové ekonomické aktivitě Spojených států desítky let klesá. Pod 50 bodů se index krátce dostal také v roce 2012, ekonomika ale tehdy do recese nesklouzla.

Americké průmyslové podniky bojují se silnějším dolarem, který společně se zpomalováním světové ekonomiky zasáhl export z USA. Nízké světové ceny ropy přiměly těžaře omezit zakázky na zařízení pro těžbu ropy.

Klíčový ukazatel nových zakázek, který předznamenává budoucí vývoj v sektoru, sestoupil na 48,9 bodu z říjnových 52,9 bodu, což je nejnižší hodnota od srpna 2012. Ukazatel produkce klesl na 49,2 bodu z 52,9 bodu. Dílčí index zaměstnanosti se ale v listopadu nad padesátibodovou hranici vrátil - dostal se na 51,3 bodu a dosáhl nejvyšší hodnoty od července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK