Dolar oslabuje, sráží ho statistika z USA i z eurozóny

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. prosince (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslabuje a ke koši hlavních světových měn sestoupil z nejvyšší hodnoty za osm a půl měsíce. Americkou měnu srážejí nepříznivá data z amerického průmyslu a naopak solidní ekonomické údaje z eurozóny. To vrhá stín pochybností na předpoklady, že měnová politika v USA a v eurozóně se bude od sebe citelně vzdalovat.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 18:00 SEČ vykazoval pokles asi o 0,3 procenta na 99,88 bodu. V pondělí vystoupil až na 100,26 bodu.

Euro k dolaru se během dnešního obchodování odpoutalo od minima za více než sedm měsíců a naposledy vůči dolaru přidávalo více než půl procenta na 1,0611 USD.

Euru pomohly k růstu dnešní data, podle kterých nezaměstnanost v Německu klesla na rekordní minimum a index aktivity ve zpracovatelském sektoru eurozóny dosáhl v listopadu nejvyšší hodnoty za posledních 19 měsíců. Vůči dolaru euro dál zpevnilo po údajích z amerického zpracovatelského průmyslu, jehož index aktivity klesl v listopadu na nejnižší úroveň za více než šest let.

Evropská centrální banka (ECB) bude o své měnové politice jednat ve čtvrtek. Předpokládá se, že sníží depozitní sazbu ještě více do záporného pásma a rozšíří program kvantitativního uvolňování měnové politiky, který zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Podle analytiků stále není jasné, jaký krok v rámci dalších stimulačních opatření ECB podnikne.

Od americké centrální banky (Fed) se naopak očekává, že tento měsíc zpřísní měnovou politiku zvýšením úrokových sazeb. Analytik Joe Trevisani ze společnosti WorldWide Markets agentuře Reuters řekl, že dnešní data mírně zvýšila pravděpodobnost, že Fed tento měsíc sazby zvyšovat nezačne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK