Řecko chce zrušit omezení pohybu kapitálu do poloviny roku 2016

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 1. prosince (ČTK) - Řecká vláda předpokládá, že do poloviny příštího roku zcela zruší všechna omezení pro pohyb kapitálu, která zavedla s cílem zabránit odlivu peněz ze země. Uvedl to dnes náměstek ministra financí Jorgos Chuliarakis. Řecko zavedlo omezení pohybu kapitálu koncem června, kdy kvůli neshodám s mezinárodními věřiteli rovněž dočasně uzavřelo banky.

Omezení se začnou postupně zmírňovat, až řecké banky tento měsíc úspěšně dokončí rekapitalizaci a až začátek rozhovorů o zmírnění dluhu Řecka na začátku příštího roku obnoví důvěru v ekonomiku.

\"Musíme být opatrní. Nehodláme postupovat nijak rychle, protože nechceme žádné komplikace,\" řekl podle agentury Reuters uvedl Chuliarakis, který je hlavním řeckým vyjednávačem s mezinárodními věřiteli.

Silně zadlužené Řecko v červnu odmítlo s věřiteli uzavřít dohodu, která by mu zajistila novou finanční pomoc. Řecká vláda pak musela na tři týdny uzavřít banky a zavést omezení pohybu kapitálu. Nakonec se dohodla s věřiteli na třetím záchranném programu, v jehož rámci by Řecko mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK