Akcie v USA zpevňují, růst ale podkopala slabá data z průmyslu

01.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy dnes zpevňují, vzhůru je táhnou zejména akcie v sektoru zdravotní péče a bankovnictví. Růst ale zmírnila horší data, která ukázala pokles aktivity v tamním zpracovatelském sektoru. Je to první propad po třech letech, který aktivitu srazil na nejnižší hodnotu od června 2009, kdy v USA vrcholila finanční a hospodářská krize.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) přidával Dow Jonesův index asi 0,6 procenta a nacházel se na zhruba 17.826 bodech. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 0,6 procenta na 2093 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevňoval o 0,5 procenta na 5133 bodů.

Dow Jonesův index táhly vzhůru hlavně akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group. Vzhůru zamířily také akcie farmaceutické společnosti Merck.

Počáteční růst akcií ale zbrzdily údaje institutu ISM, podle kterých index aktivity v americkém zpracovatelském průmyslu v listopadu poprvé po třech letech klesl a sestoupil na nejnižší hodnotu za více než šest let. Další data ale ukázala, že výdaje ve stavebnictví vystoupily na téměř osmileté maximum, což naznačuje, že americká ekonomika stojí navzdory určitému útlumu spotřebitelských výdajů a dlouhodoběji horšímu výkonu ve zpracovatelském sektoru nadále na pevných základech.

Investoři tyto údaje pozorně sledují a hledají v nich náznaky, které by americkou centrální banku (Fed) mohly přimět ke zpřísnění měnové politiky. Takový krok se od Fedu nyní očekává v polovině prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK