Ústečtí zastupitelé kvůli opozici neschválili rozpočet na r. 2016

02.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 2. prosince (ČTK) - Zastupitelé Ústí nad Labem neschválili rozpočet na rok 2016, který počítal s příjmy 1,472 miliardy korun a výdaji 1,337 miliardy. K jeho schválení chyběl jeden hlas. Rozpočet nepodpořila opozice z PRO!Ústí, klub Nezařazení s TOP 09, Michaela Vaňková (ČSSD) a Martin Beneš (nez.).

Rozpočet podpořilo 18 zastupitelů, pro schválení jich bylo potřeba 19. S podobou rozpočtu nesouhlasila opozice. Poukazovala na to, že přidáno dostávají jen sportovní kluby. Oproti minulým letům město v návrhu zvýšilo podporu sportu. Příští rok na něj mělo jít 32,6 milionu korun, přes 24 milionů bylo určeno na preferované sporty, tedy fotbal, hokej, basketbal, volejbal a florbal. Přidáno měla dostat i městská policie, která měla přijmout další strážníky. Letos jich do služby nastoupilo 20.

Podle bývalého náměstka primátorky Martina Maty (nez.) není rozpočet rozvojový. \"Nemůžeme na jedné přidat peníze do sportu a nepřidat ani korunu do škol, nepřidat ani korunu důchodcům, nepřidat do mateřských škol a jeslí,\" řekl Mata.

Zastupitel Radim Bzura (TOP 09) navrhnul bod týkající se rozpočtu stáhnout a dopracovat. \"Tak, aby se zapracovaly připomínky všech zastupitelů a rozpočet získal podporu v širokém politickém spektru,\" uvedl Bzura s tím, že rozpočet navržený vedením města je špatný. Primátorka Věra Nechybová (nez.) požadavek na stažení bodu ale odmítla. Návrh pak nezískal podporu Vaňkové a Beneše, kteří vedení města dosud většinou podporovali. Jak bude město postupovat dál, ČTK zjišťuje.

Rozpočet nepočítal s téměř žádnými investicemi. Krajské město splácí několik úvěrů, v příštím roce by mělo jít na splátky 220 milionů korun. Jedinou velkou investiční akcí bude příští rok Elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu. Projekt za zhruba 50 milionů korun měl původně z většiny spolufinancovat ROP Severozápad, město ho ale nestihne do konce roku 2015 dokončit, proto ho musí zaplatit ze svého.

trm ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK