Soukromý sektor v USA vytvořil 217.00 míst, nejvíce od června

02.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. prosince (ČTK) - Americký soukromý sektor vytvořil v listopadu zhruba 217.000 pracovních míst, což je více, než se čekalo. Byl to zároveň nejvyšší nárůst od letošního června, uvedla dnes soukromá organizace ADP.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že vznikne 190.000 nových příležitostí. ADP upravila údaj za říjen na 196.000 z původně oznámeného nárůstu o 182.000 míst.

Zpráva ADP vychází dva dny před klíčovými vládními údaji o listopadovém vývoji celého amerického trhu práce. Analytici odhadují, že ekonomika vytvořila zhruba 200.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstala na více než sedmiletém minimu pěti procent.

V říjnu američtí zaměstnavatelé po dvou slabých měsících zrychlili tvorbu pracovních míst na 271.000 nových příležitostí, což bylo nejvíce od loňského prosince.

Dnešní údaje potvrzují vyhlídky na to, že americká centrální banka (Fed) přistoupí v polovině měsíce ke zvýšení úrokových sazeb. Měnový výbor Fedu dal na říjnovém zasedání najevo, že v případě příznivého vývoje ekonomiky by mohl v prosinci zvýšit základní krátkodobou úrokovou sazbu, která je v USA od konce roku 2008 na rekordním minimu těsně nad nulou. Její zvyšování Fed podmiňuje zejména trvalým zlepšováním trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK