Ceny ropy kvůli vysokým zásobám v USA pokračují v poklesu

02.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v poklesu a severomořská ropa Brent se po pěti dnech vytrvalého sestupu dostala pod 44 dolarů za barel. Trh oslabuje pokračující růst zásob suroviny v USA a také sílící přesvědčení, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na svém pátečním zasedání proti slabým cenám nezasáhne omezením těžby.

Cena Brentu s dodáním v lednu v 16:55 SEČ odepisovala 1,8 procenta na zhruba 43,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela zhruba dvě procenta a nacházela se těsně pod 41 dolary.

Zásoby ropy na americkém trhu minulý týden vzrostly o 1,2 milionu barelů, uvedl vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici naopak čekali, že po devíti týdnech vzestupu zásoby mírně klesnou.

Ceny ropy jsou od poloviny loňského roku pod silným tlakem v důsledku převisu nabídky nad poptávkou. Kartel OPEC ale zatím odmítá podpořit ceny snížením produkce, protože nechce uvolnit místo na trhu konkurenci. Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, dává najevo, že od této strategie zatím nehodlá ustoupit.

\"Trh připisuje změně politiky OPEC mimořádně nízkou pravděpodobnost. Kdyby investoři vnímali sebemenší riziko takového kroku, šly by před zasedáním ceny nahoru,\" řekl agentuře Reuters analytik Bjarne Schieldrop z norské pobočky švédské banky SEB.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 43,63 44,44 New York - Nymex WTI leden 40,98 41,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK