ČSÚ oznámí říjnové výsledky průmyslu, stavebnictví a obchodu

07.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní říjnové výsledky českého průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. V září se růst průmyslu téměř zastavil, stavebnictví rostlo pomaleji a meziročně se snížil i přebytek zahraničního obchodu.

Průmyslová výroba stoupla v září o 0,6 procenta, což byl nejpomalejší růst za deset měsíců. V srpnu se zvýšila 6,3 procenta. Na zářijovém vývoji se negativně odrazily odstávky výroby elektřiny. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut.

Růst stavební produkce v září zpomalil. Stavebnictví meziročně stouplo o 2,4 procenta po srpnovém růstu o 4,7 procenta. Táhly ho inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství. Stavebních povolení přibylo a začalo se stavět i bylo dokončeno více bytů než před rokem.

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v září přebytkem 19 miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o 0,1 miliardy méně. Příznivý vliv mělo především snížení schodku bilance minerálních paliv a růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK