Dolar díky vyhlídkám na růst úroků v USA zpevňuje

07.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. prosince (ČTK) - Americký dolar zahájil nový týden růstem, a to zejména díky příznivým údajům o trhu práce ve Spojených státech. Ty podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští týden poprvé za téměř deset let zvýší základní úrokové sazby.

Krátce po 17:00 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,4 procenta na 1,0845 USD. Minulý týden se přitom jednotná evropská měna vyšplhala až na měsíční maximum 1,0981 USD. Evropská centrální banka (ECB) sice přikročila k dalšímu uvolňování měnové politiky, rozsah nových stimulačních opatření však zaostal za očekáváním.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že tamní ekonomika v listopadu vytvořila asi 211.000 nových pracovních míst, což je více, než předpokládali analytici.

Fed bude o měnové politice jednat 15. a 16. prosince. Centrální banka od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořila růst ekonomiky.

Šéfka Fedu Janet Yellenová minulý týden prohlásila, že situace americké ekonomiky je celkově příznivá a splňuje podmínky k tomu, aby mohl Fed sazby zvýšit. Zvýšení úroků v USA by podpořilo atraktivitu americké měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK