Americké akcie oslabují, nejvíce ropné společnosti

07.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem. Dolů je tlačí zejména ropné a plynárenské společnosti, na které má negativní vliv pokračující propad světových cen ropy. Akciové trhy tak přišly o část zisků, které jim v pátek přinesla příznivá zpráva o vývoji amerického trhu práce.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index vykazoval pokles o 0,9 procenta na 17.694 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel rovněž 0,9 procenta a nacházel se v blízkosti 2094 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval 0,7 procenta a pohyboval se kolem 5105 bodů.

Nejvýraznější pokles v rámci indexů Dow Jones a S&P 500 vykazovaly akcie světově největší veřejně obchodované ropné společnosti Exxon Mobil a jejího konkurenta Chevron. Ceny ropy se dnes propadly nejníže za téměř sedm let, zejména kvůli přetrvávající neochotě kartelu OPEC zmírnit převis nabídky nad poptávkou omezením těžby.

Výrazný zisk si ale připisovaly akcie amerického výrobce kávovarů Keurig Green Mountain. Reagovaly tak na zprávu, že firmu za 13,9 miliardy dolarů (téměř 350 miliard Kč) koupí investiční skupina vedená německou společností JAB Holding.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK