WTO: Kanada a Mexiko mohou na USA uvalit kvůli masu sankční cla

07.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva/Winnipeg (Kanada) 7. prosince (ČTK) - Kanada a Mexiko mohou na dovoz zboží ze Spojených států uvalit sankční cla v celkové hodnotě zhruba jedné miliardy dolarů (24,9 miliardy Kč) ročně. Rozhodla to dnes Světová obchodní organizace (WTO) v rámci sporu, v němž obě země úspěšně napadly povinnost opatřovat maso z jejich zvířat na americkém trhu označením původu.

Kanada bude moci vybírat dodatečná cla v částce 780 milionů USD, Mexiku pak WTO přiznala částku 228 milionů USD ročně. Obě země požadovaly možnost sankčních cel ve zhruba trojnásobné výši. Kanadští ministři obchodu a zemědělství už podle médií oznámili, že pokud americký Kongres pravidla pro označování dovezeného masa okamžitě nezruší, Kanada tato sankční cla zavede.

Spojené státy letos v květnu u WTO definitivně prohrály spor s Kanadou a Mexikem. Organizace dospěla k závěru, že americké předpisy pro označování původu masa diskriminují dovoz hospodářských zvířat.

Všechny tři země, tedy USA, Kanada a Mexiko, jsou členy Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Spojené státy začaly v roce 2009 požadovat, aby maloobchodníci u masa uváděli, kde se zvíře narodilo, kde vyrostlo a kde bylo poraženo. Kanada a Mexiko to napadly u WTO a doložily, že američtí zpracovatelé masa kvůli problémům a nákladům spojeným se sledováním původu dávají přednost zvířatům z USA. To pak poškozuje chovatele z obou zemí.

Označování dovezeného masa podporovali američtí chovatelé a organizace spotřebitelů. Proti regulaci se stavěli zpracovatelé masa.

Úřad obchodního zmocněnce USA vyjádřil nad verdiktem zklamání a dodal, že Kongres nyní zvažuje možnost nahrazení současného zákona. Republikáni, kteří mají v obou komorách Kongresu většinu, už na jaře signalizovali, že by mohli zahájit kroky ke zrušení zákona.

Podle Johna Masswohla z kanadského sdružení dobytkářů je výše sankcí dostatečná na to, aby si toho Kongres všiml a zasáhl. \"Myslím, že hrozících obchodních ztrát v řádu miliard dolarů si všimnou,\" řekl Masswohl podle agentury Reuters. Předešlá konzervativní vláda připravila dlouhý seznam amerického zboží, které by mohly sankční cla zasáhnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK