Americké akcie v pondělí klesly v čele s energetickými podniky

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily. Za jejich poklesem stály zejména energetické společnosti, na které měl negativní vliv pokračující propad světových cen ropy. Akciové trhy tak přišly o část zisků, které jim v pátek přinesla příznivá zpráva o vývoji amerického trhu práce.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pondělí klesl o 0,66 procenta na 17.730,51 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,70 procenta na 2077,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,79 procenta na 5101,81 bodu.

Nejvýraznější pokles v rámci indexů Dow Jones a S&P 500 vykazovaly akcie světově největší veřejně obchodované ropné společnosti Exxon Mobil a jejího konkurenta Chevron. Ceny ropy se propadly nejníže za téměř sedm let, a to zejména kvůli přetrvávající neochotě kartelu OPEC zmírnit převis nabídky nad poptávkou omezením těžby.

Cena akcií amerického výrobce kávovarů Keurig Green Mountain nicméně stoupla o 72 procent. Reagovala tak na zprávu, že firmu za 13,9 miliardy dolarů (téměř 350 miliard Kč) koupí investiční skupina vedená německou společností JAB Holding.

Na devizovém trhu americký dolar v pondělí posílil. Příznivé údaje o trhu práce ve Spojených státech totiž podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští týden poprvé za téměř deset let zvýší své úrokové sazby.

V závěru pondělního obchodování v New Yorku euro vůči dolaru vykazovalo pokles o 0,4 procenta na 1,0843 USD. Minulý týden se přitom jednotná evropská měna vyšplhala až na měsíční maximum 1,0981 USD. Evropská centrální banka (ECB) sice přikročila k dalšímu uvolňování měnové politiky, rozsah nových stimulačních opatření však zaostal za očekáváním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK