Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v listopadu zůstala na 6,4 pct

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 8. prosince (ČTK) - Pokles nezaměstnanosti v Olomouckém kraji se v listopadu po devíti měsících zastavil a podíl nezaměstnaných lidí zůstal na říjnové hodnotě 6,4 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání v regionu ale v listopadu mírně vzrostl z říjnových 28.596 na 28.759. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v listopadu výrazně vzrostla na Jesenicku, kde se ve srovnání s říjnem zvýšila o jeden procentní bod na 8,3 procenta. Jesenicko tak z pohledu výše nezaměstnanosti opět předstihlo Přerovsko, které v předchozích statistikách vykazovalo nejvyšší podíl nezaměstnaných v Olomouckém kraji.

Mírně se nezaměstnanost v listopadu zvýšila také na Šumpersku, a to z říjnových 6,3 procenta na 6,4 procenta. Na Přerovsku tento ukazatel klesl z 7,6 procenta na 7,5 procenta a na Prostějovsku z 4,5 procenta na 4,4 procenta. Na Olomoucku nezaměstnanost v listopadu zůstala na říjnové hodnotě 6,4 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jde například o lidi v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězně nebo nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v listopadu v Olomouckém kraji evidováno 27.126. V září jich bylo 26.983.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK