Na jihu Čech v listopadu přibylo lidí bez práce

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost v Jihočeském kraji se v listopadu zvýšila na 4,5 procenta. Oproti říjnu stoupla o 0,2 procentního bodu. Nižší je pouze v Plzeňském kraji a v Praze.

Počet lidí bez práce stoupl i v absolutních číslech, nezaměstnaných v říjnu zůstalo 20.136, což je o 745 více než o měsíc dříve. ČTK to dnes řekl analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

V Jihočeském kraji by z celkového počtu uchazečů 20.136. Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jde například o lidi v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězně nebo nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v listopadu v Jihočeském kraji 18.829.

V listopadu se přišlo nově na jihočeské úřady práce zaevidovat 3777 lidí. Vyřazeno z evidencí byly více než tři tisíce lidí, z nich 2050 si našlo práci, což je více než 67 procent.

Nezaměstnanost rostla ve všech jihočeských okresech kromě Českých Budějovic. Zde klesla o 0,1 procentního bodu. Nejvyšší nezaměstnanost je nyní v okrese Český Krumlov - 6,6 procenta. Nejnižší počet lidí bez práce evidují úřady v okresech Prachatice a České Budějovice, kde je hodnota shodná - 3,6 procenta. Meziměsíčně poklesl i počet poptávaných volných míst o zhruba 100 míst. Ke konci měsíce bylo evidováno 6917 volných pracovních míst. \"Na jedno takové místo připadali tři uchazeči o zaměstnání,\" uvedl Beran. Očekává, že se během prosince na jihočeském trhu práce zvýší počet nezaměstnaných, což je pro toto období, kdy končí sezonní práce, charakteristické.

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na 5,9 procenta, kam se dostala v říjnu po třech měsících vytrvalého poklesu. Nezaměstnaných ale proti konci října mírně přibylo, a to o 932 na 431.364 lidí. Situaci ovlivnilo podle úřadu práce právě postupné ukončování sezonních prací. Meziročně nezaměstnanost klesla, loni v listopadu činila 7,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK