Korn Ferry: Reálné mzdy stoupnou celosvětově příští rok o 2,5 pct

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Celosvětové tempo růstu mezd bude v příštím roce nejrychlejší za poslední tři roky. Reálné mzdy porostou o 2,5 procenta díky kombinaci vyššího nominálního růstu a nízké inflace. Vyplývá to z předpovědi poradenské firmy Korn Ferry Hay Group. V Česku očekává stejně jako v letošním roce růst o dvě procenta, tedy reálně po odečtení inflace o 1,5 procenta.

Zaměstnanci v Evropě mohou podle předpovědi očekávat v roce 2016 průměrný nominální růst mezd kolem 2,8 procenta. Díky nízké inflaci, která se bude pohybovat kolem 0,5 procenta, dozná reálný růst mezd Evropanů tempa 2,3 procenta. V západní Evropě se zaměstnanci mohou těšit na posun v reálných příjmech o dvě procenta, ve východní Evropě pak mzdy poskočí až o 2,9 procenta díky nízké inflaci.

Předpověď je optimistická i ve Velké Britanii, Francii a v Německu. Zatímco nominální růst mezd se v Británii pohybuje kolem 2,5 procenta (stejně jako v posledních dvou letech), nízká inflace zajistí, že reálně se mzdy posunou vzhůru o 2,3 procenta, tj. nad průměr západní Evropy. Zaměstnanci ve Francii a Německu mohou očekávat nominální růst mezd kolem 1,9 procenta, respektive 2,9 procenta.

\"Letošní předpověď růstu mezd ukazuje na to, že pro většinu zemí bude reálný růst největší za poslední tři roky. Různé makroekonomické podmínky však znamenají, že lze celosvětově vidět výrazné rozdíly. Celkově nicméně pozorujeme solidní růst mezd, který v kombinaci s extrémně nízkou (občas nulovou) inflací, znamená pro zaměstnance a jejich peněženky pozitivní dopad,\" komentoval výsledky průzkumu Philip Spriet z Korn Ferry Hay Group.

V ČR se podle analýz velmi optimisticky k úpravám mezd staví zejména společnosti z automobilového sektoru, které očekávají, že průměrně mzdy navýší o přibližně tři procenta (nominálně). Otázkou však zůstává, jak se do očekávání a plánů reálně promítne nejen neutěšená politická situace ve světě, ale také nedávný emisní skandál, který může rozhodnutí firem o vyšší investici do mezd ovlivnit. \"Na chvostu našeho žebříčku pak vidíme banky a maloobchodníky, kteří plánují zhruba poloviční tempo růstu mezd proti firmám v automobilovém sektoru,\" uvedl Radim Kubíček Korn Ferry Hay Group ČR.

Data v předpovědi byla připravená na základě databáze Hay Group PayNet, která zahrnuje informace od více než dvaceti milionů zaměstnanců ve 24.000 organizací ve více než 110 zemích po celém světě. Ukazují predikované mzdové nárůsty podle očekávání globálních HR oddělení firem na rok 2016 a srovnává je s předpovědí ze stejné doby loňského roku, které se týkaly roku 2015. Průzkum též zahrnuje předpověď inflace pro rok 2016 podle The Economist Intelligence Unit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK