Slovensko letos čeká vyšší růst HDP,na příští rok výhled zhoršilo

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. prosince (ČTK) - Slovenská centrální banky zvýšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 3,3 procenta z dosavadních 3,2 procenta. Současně ale opět zhoršila výhled na další dva roky. Novinářům to dnes řekl guvernér NBS Jozef Makúch.

Pro příští rok NBS očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) země o 3,1 procenta oproti dosavadnímu odhadu 3,4 procenta a v roce 2017 o 3,2 procenta ve srovnání s 3,3 procenta v předchozí prognóze.

NBS do prognózy nezahrnula očekávanou investici britské automobilky Jaguar Land Rover, která v srpnu podepsala předběžnou dohodu se slovenskou vládou o výstavbě nového závodu na Slovensku. Definitivní rozhodnutí se očekává do konce letošního roku. NBS odhadla, že investice automobilky JLR by jen v příštím roce podpořila růst slovenské ekonomiky o 0,3 procenta.

V nové prognóze NBS ponechala výhled poklesu spotřebitelských cen na Slovensku na tento rok o 0,3 procenta, pro příští dva roky stejně jako v září i nyní snížila výhled inflace. Návrat k inflaci by měly podpořit rostoucí ceny potravin a slábnoucí vliv klesajících cen energií.

Na Slovensku bude podle tamní centrální banky v příštích letech klesat nezaměstnanost a v roce 2017 podle odhadu dosáhne pouze jednocifernou úroveň. Právě výrazný nárůst počtu lidí bez práce po propuknutí globální ekonomické krize byl jedním z nejvýraznějších ekonomických problémů Slovenska. Loni míra nezaměstnanosti dosáhla 13,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK