Praha opět nedá hlas pro vyčlenění miliardy z Pražské teplárenské

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Praha jako menšinový akcionář příští týden opět nebude hlasovat pro vyčlenění části energetické společnosti Pražská teplárenská a vznik dceřiné společnosti PT Real Estate, která by měla spravovat lukrativní nemovitosti za zhruba miliardu korun. Na dnešním jednání se na tom shodla rada. Hlavní město s vyčleněním souhlasí, chce ale změnu akcionářské smlouvy, která mu zajistí větší pravomoci, řekl ČTK radní Radek Lacko.

O vznik dcery usiluje Křetínského Energetický a průmyslový holding (EPH), který v Pražské teplárenské drží většinu. Praha v září pro krok už jednou odmítla hlasovat. EPH v návaznosti na to oznámil, že od záměru na čas ustoupí. \"S partnerem jsme o tom jednali, chceme posílit akcionářská práva města, abychom měli pod kontrolou výnosovou část,\" řekl Lacko. Za určitých podmínek je pak rada ochotna pro vyčlenění dcery hlasovat. Mělo by se tak stát 22. prosince.

Se vznikem dceřiné společnosti poté musí souhlasit Pražská teplárenská holding, kterou město ovládá, a nakonec i Pražská teplárenská, kde je Praha v menšině. Pokud bude mít rozpadlá pražská koalice sílu a rozhodnutí před Vánocemi přijme, pak se valná hromada PTH a PT sejde ještě před koncem roku a vyčlenění pravděpodobně dokončí.

Opozice záměr kritizuje. Prý jde o vyvádění miliardového majetku mimo vliv Prahy a možná i o přípravu na prodej části Pražské plynárenské. EPH už na začátku roku vyčlenila jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy s plánem sdružit je do společnosti PT měření. Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích. Podle některých zdrojů z opozice by na cenných pozemcích měly v budoucnu vyrůst developerské projekty.

Z rejstříku firem ještě v září vyplývalo, že v představenstvech všech deseti společností působí Ondřej Dolínek, který je bratrem náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD), a také jednatel a zřejmě i majitel realitní společnosti Victory estate s.r.o. Michal Viktorin. Ten by se zároveň měl stát členem představenstva PT Real Estate. V čele představenstva nové dceřiné společnosti by měl stát šéf EPH Daniel Křetínský, zjistila ČTK.

Pražská teplárenská loni dosáhla čistého zisku 794,9 milionu korun, celkové tržby činily 5,733 miliardy korun. Firma zásobuje teplem zhruba 265.000 pražských domácností, administrativní a obchodní centra a velké průmyslové podniky. Dodává také elektrickou energii. Společnost disponuje 39 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 696 kilometrů.

Holding EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.

Jana Hrubá mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK