Americké akcie kvůli poklesu cen ropy znovu výrazně oslabují

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. prosince (ČTK) - Americké akcie na začátku dnešního obchodování opět klesaly, znovu je srážel propad světových cen ropy, který oslabuje akcie ropných firem. Později se ztráty ropy i akcií zmírnily, trh ale podkopávaly i nové slabší údaje z čínské ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,9 procenta na 17.570 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,7 procenta na 2063 bodů, zatímco index trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,3 procenta na zhruba 5088 bodech.

Indexy zahájily obchodování ztrátami o zhruba jedno procento. V té době ceny ropy sestoupily na nová minima od počátku roku 2009, později se ale začaly zotavovat, což pokles akcií zmírnilo. Akcie ropných koncernů Exxon a Chevron oslabovaly v polovině dne o jedno procento, zpočátku ale ztrácely přes tři procenta. Už v pondělí odepsal oborový index energie nejvíce od konce srpna.

Investoři mají rovněž obavy o globální ekonomiku, které vedle propadu cen ropy dál zvýraznily údaje o dalším poklesu čínského dovozu. \"Pokles cen ropy naznačuje celosvětově slabou poptávku, což znepokojuje investory, kteří právě připravují výhled pro příští rok,\" řekl agentuře Reuters Scott Brown, který působí jako hlavní ekonom floridské firmy Raymond James.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK