Firma IG Watteeuw má kolektivní smlouvu,dle odborů pomohla stávka

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Odboráři z brněnské strojírenské firmy IG Watteeuw, kteří stávkovali, dnes podepsali se společností kolektivní smlouvu. Vyjednávání o ní trvalo přes rok, řekl ČTK šéf odborářů Zlatomír Vyhňák, podle nějž nebyla stávka zbytečná. Podpis kolektivní smlouvy oznámila ve stručném prohlášení i firma.

Belgický výrobce převodovek IG Watteeuw podepsal s odbory dohodu, která platí retroaktivně od dubna letošního roku do konce roku 2017. \"Tento krok povede ke znovunastavení sociálního smíru pro nadcházející období,\" uvedl šéf společnosti Holger Stehling.

Odboráři dlouhodobě protestovali proti nařízení takzvaných flexiboxů, které znamenaly práci o víkendech, které firma zaměstnancům nařizovala. To byl hlavní důvod devítidenní stávky, do které vstoupili koncem září. Byla to zatím nejdelší v soukromém podniku v ČR od roku 1989. Stávkovaly dvě stovky z více než 300 zaměstnanců, šlo ale o naprostou většinu dělníků.

Odboráři chtěli sice také zvýšení mezd, to ale podle Vyhňáka nebylo podstatou sporu. Nakonec dosáhli zrušení flexiboxů. Lidé sice budou zřejmě dál pracovat i o víkendech, ale podle Vyhňáka to bude dobrovolné. Dostanou navíc šedesátiprocentní příplatek. Dosud jim firma platila jen čtvrtinu mzdy navíc a také se značným zpožděním.

Z původně navrhovaného zvýšení mezd naopak ustoupili odboráři. S firmou se domluvili, že se od ledna 2016 zvednou jen o inflaci a stejným způsobem i v roce 2017. Ustoupili také od některých benefitů, které firma vyplácela. Konkrétně jde o bonusy při svatbě některého zaměstnance nebo při odchodu do důchodu. \"Většina benefitů, které jsme měli v minulosti, zůstala. Lidi nestávkovali zbytečně,\" řekl odborář ČTK.

Výrobce převodovek IG Watteeuw loni podle výroční zprávy mírně zvýšil tržby z vlastních výrobků a služeb na více než jednu miliardu korun. Zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK