Akcie v USA klesly po čínských datech a dalším propadu cen ropy

08.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily. Za poklesem stály zejména energetické společnosti, na které doléhal další propad světových cen ropy. Slabé údaje z čínského zahraničního obchodu pak oživily obavy ze zpomalování světové ekonomiky. Padající ceny ropy srazily na mnohaletá minima měny vývozců ropy, jako je kanadský dolar či norská koruna.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl v závěru dnešního obchodování o 0,92 procenta na rovných 17.568 bodů. Širší index S&P 500 se snížil o 0,65 procenta na 2063,59 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,07 procenta na 5098,24 bodu.

Světové ceny ropy po pondělním šestiprocentním propadu dnes sestoupily až na nová minima od finanční krize před sedmi lety. Severomořská ropa Brent poprvé od února 2009 dočasně sestoupila pod hranici 40 dolarů za barel a americká lehká ropa WTI klesla až pod 37 dolarů za barel. Později během dne se ale ceny stabilizovaly.

Propad srážel akcie energetických podniků. Akcie v energetice celkově odepsaly 1,5 procenta. V propadu tak pokračovaly pátý obchodní den za sebou a od začátku prosince ztratily už více než deset procent. Index S&P 500 dnes nejvíce stahovaly akcie těžařského koncernu Exxon, které ztratily 2,8 procenta. K propadu indexu přispěly také akcie výrobce čipů Qualcomm, jehož regulátoři Evropské unie obvinili ze zneužívání jeho postavení na trhu.

Další dnešní data ukázala, že dovoz do Číny klesl v listopadu meziročně o 8,7 procenta, což je 13. měsíční pokles v řadě. Slabá statistika zasáhla především akcie těžebních podniků. Čína je velkým světovým dovozcem surovin.

Americký dolar dnes posílil k měnám vývozců cen ropy. Ke kanadskému dolaru vystoupl na maximum za 11 let a k norské koruně na maximum za 13 let. Dolar ale klesl k japonskému jenu a švýcarskému franku, které jsou považovány za bezpečnější investice v době zvýšené nejistoty na trzích. Dolar k jenu klesl o 0,3 procenta. Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování přidávalo zhruba 0,5 procenta na 1,0887 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK