Inflace zpomalila na 0,1 procenta, ceny rostly nejméně od února

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 0,1 procenta z 0,2 procenta v říjnu. Ceny tak rostly nejpomaleji od letošního února. Zlevnily hlavně pohonné hmoty a potraviny. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Analytici očekávali zrychlení meziroční inflace na 0,4 procenta.

Ve srovnání s říjnem spotřebitelské ceny klesly o 0,4 procenta, což byl největší meziměsíční pokles od září 2013.

Meziroční snížení cen potravin se v listopadu prohloubilo. Rychleji než v říjnu zlevňoval chleba, mouka, vejce, mléko, cukr, oleje a tuky. Klesat nově začaly ceny pečiva a nealkoholických nápojů. Klesly také ceny pohonných hmot o 17,6 procenta a elektřiny.

Proti loňsku naopak zdražily tabákové výrobky a alkoholické nápoje, vodné, stočné a teplo, zájezdy, oděvy a obuv. Stouply také ceny pojištění a finančních služeb. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,3 procenta, zatímco ceny služeb se zvýšily o 0,8 procenta.

Proti říjnu spotřebitelské ceny v listopadu klesly u potravin, nealkoholických nápojů, tabákových výrobků, lihovin i piva. Čtvrtý měsíc pokračovalo zlevňování pohonných hmot. \"Průměrná cena benzinu Natural 95 (29,67 Kč/l) byla v listopadu nejnižší od prosince 2009 a cena motorové nafty (29,44 Kč/l) od února 2010,\" uvedli statistici. Meziměsíčně se snížily i ceny dovolených, naopak mírně zdražily boty, nájemné a některé potraviny. Ceny zboží úhrnem meziměsíčně klesly o půl procenta a ceny služeb o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK