Soud v Brně potvrdil půlmilionovou pokutu pro Povodí Vltavy

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. prosince (ČTK) - Krajský soud v Brně potvrdil půlmilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Povodí Vltavy. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Simona Tesařová. Důvodem pokuty je diskriminace firem v tendru na rekonstrukci sídla podniku.

Povodí Vltavy podle antimonopolního úřadu stanovilo technické podmínky tendru tak, aby určitým dodavatelům zaručovaly konkurenční výhodu a vytvářely neodůvodněné překážky hospodářské soutěže. \"Došlo k porušení zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace při postupu podle zákona o veřejných zakázkách,\" uvedla Tesařová. ČTK zjišťuje vyjádření Povodí Vltavy.

Soud nyní potvrdil rozhodnutí ÚOHS z roku 2013. Povodí Vltavy mimo jiné požadovalo dodávku bezpečnostního datového systému, který detailně specifikovalo. Antimonopolní úřad dospěl k závěru, že požadavky na systém odpovídají pouze jednomu konkrétnímu výrobku, který dodávala společnost, jež byla subdodavatelem jak vybraného uchazeče, tak druhé firmy v pořadí.

\"Zadavatel tedy v tomto případě nepostupoval v souladu se zákonem, který stanoví, že technické podmínky nesmějí zaručovat výhodu některým dodavatelům, a vytvářet tak neodůvodněné překážky hospodářské soutěži,\" uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj má zadavatel právo stanovit si technické podmínky podle vlastních potřeb, musí přitom ale respektovat zásadu nediskriminace. \"V uvedeném případě byla specifikace části předmětu plnění stanovena příliš úzce, a to navíc v situaci, kdy požadovaný výrobek byl schopen dodat jen malý okruh specializovaných IT firem,\" dodal Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK