Slovensko schválilo pobídky firmám na rozšíření výroby

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. prosince (ČTK) - Slovenská vláda dnes schválila poskytnutí investičních pobídek dvěma výrobcům součástek pro automobilový průmysl, kteří plánují investovat do rozšíření výroby na Slovensku několik desítek milionů eur. Slovenský premiér Robert Fico novinářům řekl, že kabinet jedná s dalšími investory o projektech za miliardu eur.

Slovenská skupina Matador dostane od vlády příspěvek 4,95 milionu eur (134 milionů korun) na vybudování nových prostor pro výrobu komponentů pro automobilky. Matador hodlá vynaložit do rozšíření svých produkčních kapacit 22,36 milionu eur (604 milionů Kč) a vytvořit 176 nových pracovních míst. Nová výroba bude zaměřena kromě jiného na lisované díly, které bude skupina podle záměru dodávat automobilkám včetně mladoboleslavské Škoda Auto.

Skupina Getrag, největší dodavatel převodovek pro osobní automobily a lehká užitková vozidla na světě, zase dostane od Slovenska pobídky ve výši tři miliony eur (81 milionů Kč). Společnost Getrag Ford Transmissions Slovakia ve svém závodě v Kechneci na východě Slovenska investuje do rozšíření produkce převodovek 16,7 milionu eur (450 milionů korun). Podnik zároveň ke stávajícím 771 zaměstnancům plánuje přijmout sto nových pracovníků.

Slovenská divize Getragu již v minulosti získala od Slovenska státní podporu 54,5 milionu eur. Produkci v zemi spustila v roce 2007 s kapacitou 110.000 převodek ročně a s postupným navyšováním výroby. Po uskutečnění chystané investice by továrna měla plné plánované roční výrobní kapacity 280.000 kusů dosáhnout za dva roky.

Kromě dvou zmiňovaných firem dostane pobídky 1,23 milionu eur (33 milionů korun) také slovenská divize výrobce světelných zdrojů Osram, a to na zřízení centra sdílených služeb, jehož náplní bude například vedení účetnictví pro skupinu Osram.

Zmiňované projekty podle premiéra Fica potvrzují, že firmy mají zájem o investování na Slovensku. Řekl také, že kabinet jedná o dalších investicích v hodnotě miliardy eur, a to bez započítání plánované investice automobilky Jaguar Land Rover. Investor z oblasti informačních technologií, kterého Fico nejmenoval, by na středním Slovensku prý mohl vytvořit až tři tisíce pracovních míst.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Na Slovensku mají své závody německá automobilka Volkswagen, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a korejská automobilka Kia Motors, na které je navázaná řada výrobců součástek. Novou továrnu by v zemi měla postavit britská automobilka Jaguar Land Rover, která se už v létě předběžně dohodla na investici se slovenskou vládou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK