Americký dolar po růstu komoditních měn klesá

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje. Vzhůru se naopak vydaly takzvané komoditní měny, třeba kanadský či australský dolar, které díky mírnému oživení cen ropy smazaly část hlubokých úterních ztrát.

Krátce před 17:30 SEČ euro vůči dolaru přidávalo zhruba 0,8 procenta na 1,0983 USD, k japonskému jenu vykazovalo nárůst o 0,1 procenta na 133,98 JPY. Dolar k jenu ale zhruba 0,7 procenta ztrácel a nacházel se na 121,98 JPY.

Ceny ropy dnes mírně zpevňují, což pomohlo kanadskému dolaru a také například norské koruně. V úterý se kanadský dolar vůči americkému propadl nejníže za 11 let a norská koruna spadla na minimum za 13 let. Měny tak reagovaly právě na citelný propad cen ropy. Jak Norsko, tak Kanada jsou na těžbě ropy a plynu ekonomicky závislé.

Euro zvrátilo klesající trend vůči dolaru i díky Evropské centrální bance (ECB). Ta minulý týden sice dál do negativního pásma snížila svou depozitní sazbu, uvedla však, že program kvantitativního uvolňování měnové politiky nerozšíří.

Většina analytiků se podle agentury Reuters domnívá, že dolar v příštích týdnech opět oživí a současný růst kurzu eura a jenu vůči dolaru je pouze výsledkem toho, že investoři jsou před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed) obezřetní. Všeobecně se očekává, že Fed příští týden začne zvyšovat úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK