Sněmovna schválila rozpočet fondu bydlení na příští rok

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Sněmovna schválila rozpočet Státního fondu bydlení na příští rok. Fond bude hospodařit s celkovými výdaji 2,32 miliardy korun. Z toho 1,06 miliardy je určeno na nízkoúročené úvěry, na správní výdaje fondu je určeno 72 milionů korun. Na straně příjmů by měl získat 958 milionů korun. Poslanci dnes na vládním návrhu nic nezměnili.

Nízkoúročené úvěry poskytuje SFRB na rekonstrukce, modernizace a zateplování bytových domů. Půjčku mohou využít družstva, společenství vlastníků, fyzické a právnické osoby a také města či obce. Úrok je fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů.

Ze státního rozpočtu by měl fond získat dotaci 119 milionů korun určenou na nenávratné dotace. Dalších 735,4 milionu by mělo do fondu přijít na splátkách z úvěrů. Na úrocích z úvěrů by měl fond získat 103 milionů.

Fond bude v příštím roce poskytovat nové podpory pouze formou návratných úvěrů a ručení za komerční úvěry. Podle fondu je to účinnější forma podpory. Na nízkoúročené úvěry pro výstavbu nájemních bytů je určeno 300 milionů korun, na úvěry pro modernizaci bytových domů je určeno 630 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK