Americké akcie v polovině dne ztratily počáteční zisky

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným oživením, později ale zisky ztratily a část trhu přešla do záporných čísel. Wall Street podpořila zpráva o možné fúzi mezi chemickými společnostmi Dow Chemical a DuPont, trh ale podkopává obnovený pokles cen ropy.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index získával 0,1 procenta na 17.594 bodů. Širší index S&P 500 naopak asi 0,25 procenta odepisoval a nacházel se na zhruba 2060 bodech. Index trhu Nasdaq ztrácel 0,8 procenta na 5055 bodů.

Americký výrobce chemikálií Dow Chemical a jeho konkurent DuPont vedou podle zdrojů jednání o případné fúzi. Akcie Dow Chemical díky těmto zprávám dnes připisují asi 11 procent. DuPont přidává asi 13 procent a jeho růst přispěl i nejvíce k nárůstu indexů Dow Jones a S&P 500, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy i některých dalších komodit po prudkém několikadenním propadu dnes zpočátku oživovaly, později ale obnovily pokles. V úterý sestoupila ropa na minima za téměř sedm let a její ztráty strhávaly dolů akciové trhy.

Investoři zůstávají opatrní vzhledem k pokračujícímu zpomalování čínské ekonomiky a jejímu dopadu na globální poptávku. Obavy o čínskou ekonomiku oslabují i ceny komodit, jelikož Čína je největším spotřebitelem kovů. Trh se také chystá na zasedání americké centrální banky (Fed), na němž by se podle všeobecného očekávání měly příští týden poprvé za devět a půl roku zvýšit úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK