Firmou roku 2015 je výrobce stavebních modulů Koma Modular

09.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2015 je výrobce stavebních modulů Koma Modular. Ocenění Česká spořitelna Živnostník roku 2015 získala Rehana Ježková, jež vyrábí oblečení pro rodiče, kteří své děti nosí na těle. Výsledky desátého ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, byly vyhlášeny dnes na pražském Žofíně.

Vítěznou firmu zvolila 12členná porota. O sedmi finalistech Živnostníka roku rozhodla veřejnost v SMS hlasování, z nich vybrala vítěze porota.

\"Vyrábíme stavby v závodě na lince, podobně jako se vyrábí auta a pak z nich děláme moduly pro nejrůznější účely,\" uvedl ředitel marketingu Koma Modular Martin Hart. Ze zisků a za pomoci dotačních programů firma vybudovala moderní sofistikovaný výrobní závod. Zlínské společnosti se podařilo zcela změnit tvář původního zemědělského družstva a její produkty jsou součástí nejrůznějších projektů v ČR i v zahraničí.

Druhé místo patří letos společnosti Fenix Trading z Jeseníku v Olomouckém kraji. Firma vyrábí elektrické sálavé topné systémy. Třetí příčku obsadila společnost Workswell. Pražská firma, která vznikla jako start-up studentů během studia, se zabývá rozvojem a aplikací nových trendů v oblasti bezkontaktního měření teploty a strojového vidění.

Ježková uspěla v konkurenci 3344 živnostníků z celé ČR. Když bylo jejímu synovi rok a půl ušila si vlastními silami první bundu, speciálně určenou pro nošení dětí. Po narození dcery kontaktovala lokální šicí dílnu a otevřela e-shop. Zpočátku pro ni bylo těžké zkoordinovat proces výroby. Kompletní externí výroba, ani další pokus o externí spolupráci zcela nevyšel, a tak nabrala vlastní lidi a založila šicí dílnu.

Druhé místo obsadil zástupce Libereckého kraje Bedřich Seifert, který se zabývá broušením užitkového a průmyslového skla. Specialita třetího nejlepšího živnostníka Milana Žabčíka je výroba masných a uzenářských výrobků, které jsou připravované tradičním způsobem, bez konzervantů a se správným podílem masa.

Titul Vodafone Odpovědná firma roku 2015, který je udělován firmám, které se příkladně starají o své zaměstnance, životní prostředí a rozvoj regionu, získala pražská Etnetera.

Vyhlašovatelem soutěže jsou Hospodářské noviny. Firmy byly v krajských kolech hodnoceny z poloviny na základě hlasů poroty a z druhé půlky podle tzv. skóringu, který byl vypočítán pomocí ukazatelů rentability, likvidity, zadluženosti, aktivity, ziskovosti a produktivity. V kategorii Živnostník roku rozhodovala porota na základě podnikatelského příběhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK