Americké akcie znovu oslabily, srazil je obnovený pokles cen ropy

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu neudržely počáteční mírné zisky a uzavřely dalšími ztrátami. Wall Street podkopal obnovený pokles cen ropy, který zvýšil obavy investorů o globální ekonomický růst. Na trhu se také projevovala opatrnost před nadcházejícím zasedáním centrální banky USA (Fed).

V závěru obchodování Dow Jonesův index oslabil o 0,43 procenta na 17.492,3 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,77 procenta na 2047,62 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ztrátou 1,48 procenta na 5022,87 bodu.

Ceny ropy i některých dalších komodit po prudkém několikadenním propadu zpočátku oživovaly, což táhlo vzhůru i akcie, později ale obnovily pokles. \"Investoři často vnímají vývoj na trhu komodit jako barometr globální ekonomiky,\" řekl agentuře Reuters analytik Art Hogan z newyorské makléřské firmy Wunderlich Securities.

Investoři zůstávají opatrní vzhledem k pokračujícímu zpomalování čínské ekonomiky a jejímu dopadu na globální poptávku. Obavy o čínskou ekonomiku oslabují i ceny komodit, jelikož Čína je největším spotřebitelem kovů. Trh se také chystá na zasedání americké centrální banky (Fed), na němž by se podle všeobecného očekávání měly příští týden poprvé za devět a půl roku zvýšit úrokové sazby.

Trh naopak podpořila zpráva o možné fúzi mezi chemickými společnostmi Dow Chemical a DuPont. Akcie obou společností uzavřely vzestupem o 12 procent.

Na devizovém trhu americký dolar výrazně klesl vůči většině hlavních měn a proti euru i japonskému jenu sestoupil na měsíční minima. Podle obchodníků se v tom odráželo rušení sázek na jeho další růst v nervozitě před zasedáním Fedu a poté, co Evropská centrální banka neuvolnila měnovou politiku tak razantně, jak se čekalo. Zpevnily naopak takzvané komoditní měny, jako je kanadský či australský dolar, které díky dočasnému oživení cen ropy smazaly část hlubokých úterních ztrát.

V závěru dne euro vůči dolaru posílilo o 1,2 procenta na 1,1025 USD. Dolar proti japonskému jenu klesl o 1,5 procenta na 121,14 JPY a více než jedno procento ztratil vůči britské libře i švýcarskému franku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK