Jaguar Land Rover podepíše dohodu o továrně na Slovensku v pátek

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. prosince (ČTK) - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) podepíše v pátek se zástupci slovenské vlády investiční dohodu ohledně výstavby nové továrny na Slovensku. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl tiskový odbor úřadu slovenské vlády.

Již v létě obě strany podepsaly předběžnou dohodu, na jejímž základě by automobilka JLR z indické skupiny Tata Motors měla postavit u Nitry závod s výrobní kapacitou 300.000 vozidel.

Projekt JLR na Slovensku by byl největší zahraniční investicí svého druhu za současné levicové vlády premiéra Roberta Fica a zároveň by znamenal další posílení pozice automobilového průmyslu, který je v současnosti jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Fico dříve řekl, že JLR by mohla v zemi investovat 1,4 miliardy eur (zhruba 38 miliardy korun).

Slovenská centrální banka (NBS) ve své poslední prognóze spočítala, že investice JLR by jen v příštím roce mohla k očekávanému růstu ekonomiky země o 3,1 procenta přidat dalšího 0,3 procentního bodu. Zmiňovaný efekt by byl ještě výraznější po spuštění výroby aut v nové továrně.

O investici britské automobilky se vedle Slovenska ucházela i Česká republika, Polsko, Maďarsko a Turecko, později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

Na Slovensku mají své závody německá automobilka Volkswagen, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a jihokorejská automobilka Kia Motors, na které je navázaná řada výrobců součástek.

Slovensko si loni udrželo pozici největšího výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele, ačkoliv produkce vozů v zemi poprvé od roku 2009 klesla, a to na 971.160 vozidel z rekordních 987.718 aut v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK