Senát zpřesnil vliv majetkového úřadu na budovy státu

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Senát zpřesnil některé pasáže novely, která má posílit roli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při rozhodování o nemovitostech státu. Z pravomoci vlády dnes také vyjmul rozhodování o majetku, s nímž hospodaří Ústavní soud, nejen parlamentní komory. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s úpravami, které nyní bude muset posoudit Sněmovna, souhlasil.

Senátoři mimo jiné novelu uvedli do souladu se zákonem o řešení krize na finančním trhu, který schválili dopoledne. Museli kvůli tomu upravit pasáž, podle níž stát nesmí být členem družstva. Výjimku by měl mít podle doporučení horní komory pouze v případě, pokud by se ke členství dostal právě na základě zákona o řešení krize na finančním trhu. Novela by kvůli senátním úpravám měla nabýt účinnosti nikoli 1. ledna příštího roku, ale až o dva měsíce později.

Novela zejména posiluje roli ÚZSVM při nakládání s nepotřebnými nemovitostmi. Silnější pozici má mít hlavně úřadem spravovaný Centrální registr administrativních budov (CRAB) pro přehled o využívání těchto nemovitostí. Cílem registru administrativních budov je optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, že podle zjištění ÚZSVM patří státu 1,6 milionu nemovitostí. Z nich 25.000 patřilo už neexistujícím státním úřadům a podnikům, například federálním ministerstvům.

Vláda letos v červnu na majetkový úřad převedla 638 nepotřebných nemovitostí, z nichž téměř 400 jsou pozemky a kolem 240 stavby. Převod se má týkat například rekreační chaty Úřadu vlády, rekreačního objektu Nejvyššího kontrolního úřadu nebo squattery obývaného domu v centru Prahy, který patřil ministerstvu spravedlnosti.

Součástí novely se stala ustanovení, aby ÚZSVM mohl zastupovat státní instituce v řízení před zahraničními soudy a rozhodčími orgány. Zastupoval by je také v jiných kauzách, než které se týkají peněžitého plnění nad 50 milionů korun a nebo obchodů převyšujících 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK