Ropa kvůli obavám z nadbytku sestoupila k sedmiletému minimu

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu a americká ropa sestoupila do blízkosti nejnižších hodnot za sedm let. Na trhu přetrvávají obavy kvůli nadměrné nabídce této suroviny na světovém trhu. Má se za to, že sestupný trend by se mohl udržet do konce roku.

Severomořská ropa Brent kolem 15:40 SEČ ztrácela 24 centů na 39,87 USD za barel. Americká lehká ropa WTI během dne sestoupila až na 36,52 USA za barel, což je nejnižší hodnota od února 2009. Kolem 15:40 SEČ vykazovala pokles o 45 centů na 36,71 USD za barel a od začátku měsíce ztrácí zatím 13 procent. Brent od začátku měsíce odepsal přes 11 procent, sestoupil pod 40 dolarů za barel a objevily se dohady, že by se mohl přiblížit minimům z roku 2008 kolem 36 dolarů za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v dnes zveřejněné měsíční zprávě uvedla, že v listopadu dodávala na trhy 31,7 milionu barelů ropy denně, nejvíce od dubna 2012. Ropný kartel minulý týden rozhodl, že výrazně přezásobený trh navzdory propadu cen ropy nijak nepodpoří, což vedlo k nejsilnějšímu výprodeji od léta. Dnes OPEC předpověděl, že dodávky ropy z nečlenských zemí se příští rok výrazněji sníží, což by naznačovalo, že strategie ropného kartelu na obranu jeho podílu na trhu funguje.

Ceny ropy ve středu přechodně podpořila zpráva o poklesu zásob ropy na americkém trhu, pod vlivem nejednoznačných údajů se ale pak opět vydaly dolů. Podle geopolitického analytika Richarda Mallinsona ze společnosti Energy Aspects bude trh potřebovat opravdu výraznou vzpruhu, aby tato tendence k poklesu skončila.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 39,87 40,11 New York - Nymex WTI leden 36,71 37,16

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK