Fiat Chrysler zaplatí americké vládě pokutu 70 milionů dolarů

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. prosince (ČTK) - Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaplatí americké vládě pokutu 70 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč). Firma totiž v uplynulých více než deseti letech neposkytovala požadované údaje o bezpečnostních problémech, například zprávy o úmrtích a zraněních při nehodách či stížnosti zákazníků. Takovéto údaje pomáhají úřadům odhalovat možné závady vozidel.

Automobilka se k tomuto pochybení přiznala již v září. Dnes uvedla, že pokutu uhradí. Slíbila rovněž, že zajistí řádné poskytování požadovaných informací úřadům.

\"Potřebujeme, aby FCA a další výrobci automobilů směřovali k silnější a aktivnější bezpečnostní kultuře. Pokud se jim to nebude dařit, budeme dál využívat svých pravomocí, abychom je dostali na správnou cestu,\" prohlásil americký ministr dopravy Anthony Foxx.

Fiat Chrysler již v červenci dostal od amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) rekordní pokutu 105 milionů dolarů kvůli selháním při svolávání milionů problémových vozů do servisů.

Italský Fiat se loni v lednu stal stoprocentním vlastníkem amerického Chrysleru, ve kterém již dříve získal většinový podíl a manažerskou kontrolu. Formálně bylo spojení podniků dokončeno loni v říjnu. V letošním třetím čtvrtletí vykázala sloučená skupina čistou ztrátu 306 milionů eur (přes osm miliard Kč) po zisku 174 milionů eur před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK