Dolar posílil vůči euru díky vyhlídkám na růst úroků v USA

10.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. prosince (ČTK) - Dolar dnes posílil vůči euru a smazal část svých středečních ztrát. Pozornost investorů se totiž vrátila k vyhlídkám na růst úrokových sazeb ve Spojených státech, který by podpořil atraktivitu americké měny.

Kolem 18:15 SEČ vykazovalo euro vůči dolaru pokles o 0,7 procenta na 1,0946 USD. Ve středu se jednotná evropská měna vyšplhala až na měsíční maximum poté, co výroky jednoho z představitelů Evropské centrální banky (ECB) vyvolaly pochybnosti ohledně dalšího uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Předpokládá se, že americká centrální banka (Fed) příští týden poprvé za téměř deset let zvýší svou základní úrokovou sazbu. Banka od konce roku 2008 drží základní úrok na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořila růst ekonomiky.

Švýcarský frank dnes vůči dolaru posílil poté, co švýcarská centrální banka ponechala své úrokové sazby beze změny. Banka nicméně zopakovala, že je v případě potřeby připravena intervenovat na devizovém trhu, aby zabránila nadměrnému posílení domácí měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK