Americké akcie se ve čtvrtek vrátily k růstu

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek poprvé za čtyři dny posílily. Investoři se totiž snažili využít poklesu jejich cen k výhodným nákupům. K oživení akciového trhu velkou měrou přispěly energetické společnosti, které byly v předchozích dnech pod tlakem kvůli nízkým cenám ropy.

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 0,47 procenta na 17.574,75 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,23 procenta na 2052,23 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,44 procenta na 5045,17 bodu.

Index S&P pro energetický sektor si připsal více než 0,6 procenta, ačkoli ceny ropy pokračovaly v poklesu a dostaly se do blízkosti sedmiletých minim. Cena akcií energetické společnosti Chevron stoupla téměř o dvě procenta.

Pozornost investorů se nyní soustředí na americkou centrální banku (Fed), od které se příští týden očekává první zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. \"Trh se nachází ve vyčkávacím režimu, dokud mu Fed neurčí směr,\" uvedla analytička Kim Forrestová ze společnosti Fort Pitt Capital Group. \"Máme tu rovněž určité hledání výhodných nákupů, protože investoři jsou citliví na ceny,\" dodala.

Na devizovém trhu dolar ve čtvrtek posílil vůči euru a smazal velkou část svých středečních ztrát. Pozornost investorů se totiž vrátila k vyhlídkám na růst úrokových sazeb ve Spojených státech, který by podpořil atraktivitu americké měny.

V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru pokles o 0,8 procenta. Ve středu přitom jednotná evropská měna posílila o 1,1 procenta a vyšplhala se až na měsíční maximum. Reagovala tak na výroky jednoho z představitelů Evropské centrální banky (ECB),které vyvolaly pochybnosti ohledně dalšího uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK