Belgická KBC splatí státní pomoc do konce roku, o pět let dříve

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. prosince (ČTK) - Belgická finanční skupina KBC do konce letošního roku splatí státní pomoc, kterou získala v době vrcholu finanční krize. Bude to o pět let dříve, než skupina původně plánovala. Společnost, která v Česku vlastní mimo jiné ČSOB, to uvedla v dnešním prohlášení.

Skupina získala v době finanční krize v letech 2008 a 2009 od státu a od vlámské vlády celkem sedm miliard eur (189,1 miliardy Kč). Zatím splatila pět miliard eur. Zbývající dvě miliardy eur spolu s 50procentním penále hodlá vlámské vládě splatit ještě letos. Dluh belgické vládě splatila KBC již v roce 2012.

Splacení dluhu ukončí dlouhé období restrukturalizace společnosti a prodeje majetku. Předčasné splacení dluhu je možné díky silné kapitálové pozici KBC a schválila ho jak belgická centrální banka, tak Evropská centrální banka, napsala agentura Reuters.

Současná KBC je zásadně odlišná od KBC před finanční krizí. Za posledních několik let společnost prodala 29 podniků a oblastí podnikání, omezila riziková aktiva a splatila předčasně půjčku federální vládě, včetně všech požadovaných penále.

KBC vznikla v roce 1998 spojením dvou belgických bank Kredietbank a CERA Bank a belgické pojišťovny ABB Insurance. Kromě bankovních služeb poskytuje i služby pojišťovací. Má kolem deseti milionů klientů a jejími hlavními trhy jsou Belgie, Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Bulharsko. Působí také v Irsku a menší zastoupení má v dalších zemích.

Čistý zisk banky ve třetím čtvrtletí klesl o 1,3 procenta na 600 milionů eur (16,2 miliardy Kč). Překonal ale očekávání analytiků, zejména díky velmi dobrému výkonu bankovních a pojišťovacích aktivit, který vynahradil slabší výkon z obchodů s cennými papíry.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK