V dopravním podniku v Brně porostou mzdy o šest pct za dva roky

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. prosince (ČTK) - Odboráři z brněnského dopravního podniku se dnes dohodli s vedením na růstu platů o šest procent během následujících dvou let. Současná průměrná mzda je 27.500 korun. Dohodli se také na zrušení bodového systému řidičů, který je de facto trestal dvakrát. Nyní dostanou trest za pochybení jen jednou, informovala v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Odboráři považují dohodu za solidní kompromis, řekl ČTK jejich předseda Libor Weinstein.

Původní požadavek odborů na růst mezd byl o osm procent v příštím roce, který byl pro vedení nepřijatelný. Dopravní podnik by takový růst stál 130 milionů korun navíc, dohodnutý zvýší náklady za dva roky o 80 milionů. \"Jsem velice rád, že výsledkem kolektivního vyjednávání je konstruktivní kompromis, který nám pro budoucí období dává možnosti, jak závazkům dostát,\" uvedl generální ředitel Miloš Havránek. Odboráři byli s průběhem jednání spokojeni. \"Pokud vedení bude smlouvu dodržovat, bude zachovaný sociální smír, což je pro nás to hlavní,\" řekl Weinstein.

Odborům se také nelíbil bodový systém hodnocení řidičů, který fungoval jako dvojí trest. Potíž podle Weinsteina spočívala v tom, že pokud řidič například přejede výhybku vyšší než povolenou rychlostí, sníží se mu v daném měsíci výkonnostní odměna. \"Zároveň dostane trestné body podobně jako řidiči a půl roku dostává třeba o 20 procent nižší výkonnostní prémie,\" řekl. Nyní budou řidiči trestáni za prohřešky jen za daný měsíc.

Kolektivní smlouvu vedení s odbory podepíše na začátku ledna a bude platit dva roky. Na ostatních záležitostech už se obě strany dohodly před měsícem. Dopravní podnik patří mezi největší zaměstnavatele v kraji, pracuje v něm 2700 lidí. Řidičů je více než polovina a pobírají průměrný plat 27.400 korun.

Dopravní podnik hospodaří s výnosy přes tři miliardy korun, přičemž více než 1,7 miliardy dostává z brněnského rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK