Výrobci chemikálií Dow Chemical a DuPont se dohodli na obří fúzi

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Americký výrobce chemikálií Dow Chemical se dohodl na spojení s domácím konkurentem DuPont. Podle agentury DPA jde o největší fúzi v historii chemického průmyslu. Spojením podniků vznikne skupina v hodnotě kolem 130 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč). Transakce podléhá souhlasu regulačních úřadů, firmy počítají s jejím dokončením ve druhé polovině příštího roku.

Sloučená skupina s názvem DowDuPont bude největším chemickým koncernem na světě. Dohoda nicméně předpokládá, že se tento koncern časem rozdělí do tří samostatných podniků zaměřených na zemědělské chemikálie, specializované chemikálie a plastické hmoty.

Firmy fúzi označují za \"sloučení rovných\". Akcionáři DuPontu podle dohody obdrží za každou svou akcii 1,282 akcie nově vzniklého koncernu DowDuPont. Akcionářům společnosti Dow Chemical mají být akcie vyměněny v poměru jedna ku jedné. Ve výsledku by tak měli akcionáři DuPontu stejně jako akcionáři Dow Chemical vlastnit zhruba polovinu koncernu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK