Sněmovna podpořila modernizaci atomového zákona

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Sněmovna v prvním kole schvalování podpořila modernizaci atomového zákona. Vládní předloha má mimo jiné zpřesnit technické požadavky a procesní pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren. Nový zákon, který má nahradit zastaralou normu z roku 1997, před dalším schvalováním projednají výbory hospodářský, pro životní prostředí a pro veřejnou správu.

Někteří z poslanců totiž volali po tom, aby nový zákon posílil pravomoci obcí při výběru hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) k tomu řekl, že nikde v Česku hlubinné úložiště nevznikne bez souhlasu dotčených obcí. Uvedl ale také, že Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nutně potřebuje v sedmi vytipovaných lokalitách provést dvě fáze geologického průzkumu kvůli výběru místa pro trvalé úložiště vyhořelého jaderného paliva.

Spíše než obce to podle ministra blokují aktivisté, \"což považuji za poměrně neodpovědnou činnost\". Trvalé úložiště je nutné, poznamenal Mládek. V opačném případě podle něj hrozí stejná situace jako v Německu, kde je 17 dočasných úložišť. Exportovat jaderný odpad do jiných zemí označil ministr za \"chiméry\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK