Elektrárna Temelín má dokumentaci ke svarům v pořádku

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 11. prosince (ČTK) - V dokumentaci ke svarům v jaderné elektrárně Temelín nejsou takové chyby, které by vedení elektrárny nutily k odstavení bloků. Takový závěr přinesly několikatýdenní kontroly, které v jihočeské elektrárně v těchto dnech prováděli energetici v návaznosti na situaci v Dukovanech. ČTK to dnes řekl Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Informaci potvrdila i Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

\"Nalezli jsme určité dílčí problémy, které se musí odstranit. V potrubích, která nejsou významná a nepatří bezpečnostním systémům. Zjištěná situace tu není taková, jako je v Dukovanech,\" uvedla Drábová.

Při prověrce dokumentace pro vydání nového povolení pro dlouhodobý provoz dukovanské elektrárny se našly chyby v rentgenových snímcích potrubí, které mají odhalit případné netěsnosti. SÚJB sdělil, že pochybení byla u snímků z jaderné i nejaderné části elektrárny, bezpečnost ale podle Drábové přímo neohrožují. U dvou bloků Dukovan se ale potrubí nově kontroluje, a proto jsou odstaveny.

Temelínská elektrárna kontroluje svary hned několika různými metodami. \"Na základě zkušeností z Dukovan jsme prověřili veškerou dokumentaci k našim svarům,\" uvedl Zronek. Podle něj šlo o preventivní opatření, aby ČEZ měl jistotu, že dokumentace i svary jsou v pořádku. \"Je to stejné, jako v autě. Musíme mít jistotu, že brzdy a všechno důležité je v pořádku. To, že nesvítí například osvětlení kufru, nebrání dojet a vyměnit žárovku. Výsledky jsme předali SÚJB. Aktuálně není důvod, proč bychom museli odstavovat,\" vysvětlil Zronek.

Energetici podle ředitele zjistili několik případů ne zcela průkazné dokumentace. Jde ale o méně významné svary. \"Kde to půjde, provedeme nové rentgeny ještě za provozu, zbytek doděláme během odstávek,\" uvedl. V Temelíně pro kontrolu významných svarů přednostně využívají jiné diagnostické metody, zejména ultrazvuk. Rentgeny používají především ke kontrole velmi malých trubiček o průměru řádově jednotek centimetrů.

\"Obě metody posuzují, zda byl svar udělán v souladu s normou a je bez vad. Obě umí zkontrolovat i vnitřní strukturu svarů, použití závisí na podmínkách a požadavcích projektanta,\" řekl ČTK Zronek.

Ze čtyř dukovanských bloků dodává od 19. září proud do sítě jen jeden. Kvůli kontrolám svarů odstavili energetici v Dukovanech blok číslo dvě v noci na 18. září a o den později zastavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být původně zprovozněn v závěru října. Předtím, než ČEZ uvede všechny bloky do provozu, bude muset doložit dostatečnou kvalitu všech svarů, to znamená zajistit průkazné rentgenové snímky a dokončit případné opravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK