Dolar oslabil pod vlivem kolísavosti na trzích a cen ropy

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes klesl k euru a dalším předním zahraničním měnám. Výprodej vyvolaly obavy z nadměrné kolísavosti na trzích a klesající ceny komodit.

Dolar mírně podpořila dnešní data o tržbách obchodníků v USA, která naznačila slušný růst spotřebitelských výdajů v největší světové ekonomice. Krátce po jejich zveřejnění se ale americká měna vydala dolů. Trhy totiž usoudily, že statistika není dostatečně solidní na to, aby podpořila další zpřísnění měnové politiky v USA nad rámec očekávaného zvýšení úrokových sazeb, ke kterému tamní centrální banka (Fed) zřejmě přistoupí příští týden.

Podle analytika Omera Esinera ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange trh již předpokládané zvýšení sazeb ve velké míře zohlednil a nyní začíná upínat svou pozornost dál směrem k vývoji v nadcházejícím roce. K obavám ze zpomalování zahraničních ekonomik se tak prý dnes mohla přidat nestálost na světových trzích, klesající ceny komodit a pokračující oslabování čínské měny.

Tento vývoj přiměl k růstu japonský jen a švýcarský frank, které jsou považovány za bezpečnější investice v době zvýšené nejistoty na trzích. Dolar k jenu kolem 16:00 SEČ vykazoval pokles o 0,5 procenta na 121,01 JPY a ke švýcarskému franku pokles o 0,7 procenta na 0,9805 CHF. Euro k dolaru zpevňovalo o 0,7 procenta na 1,1016 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK