Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 2,9 procenta na 923 bodů

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX proti minulému pátku klesl o 2,9 procenta na 922,7 bodu. Nejvíce rostoucí akcií byl výrobce nápojů Stock Spirits. Naopak nejvíce ztratily akcie ČEZ a NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie klesly rovněž o téměř tři procenta.

\"Uplynulý týden byl pro světové akciové trhy jednoznačně negativní. Mezi investory doznívala pachuť z předešlého zasedání Evropské centrální banky. Rovněž na trhy doléhaly další propady cen komodit v čele s ropou. K nervozitě mohlo pomoci i blížící se zasedání americké centrální banky Fed, která by měla po devíti letech zvýšit úrokové sazby. Americký index S&P 500 odepsal tři procenta, německý DAX dokonce 3,7 procenta,\" uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Nejvíce padající akcií na pražské burze byly ČEZ, které ztratily 6,3 procenta na 425,9 Kč, což je nejméně za posledních deset let. Akcionáře trápí odstávky bloků jaderných elektráren. Společnost oznámila, že odkládá spuštění jaderných bloků v elektrárně Dukovany. Ještě více oslabily akcie NWR, kde ale kvůli ceně akcie 0,1 Kč představuje každý pohyb desetiprocentní pokles či růst.

Naopak nejvíce na pražské burze rostly akcie Stock Spirits, jež přidaly 15,5 procenta na 46,9 Kč. Částečně tak korigovaly propad z předchozího týdne. I přes tento výrazný růst jsou akcie o více než 25 procent níže, než byla cena před zveřejněním zhoršeného výhledu hospodaření před dvěma týdny.

Americká centrální banka Fed bude stát v centru zájmu investorů příští týden. Fed by měl ve středu zvýšit svoji hlavní úrokovou sazbu poprvé po devíti letech a z nuly by se sazby měly dostat poprvé od roku 2008, tedy po sedmi letech. Sledovat se budou také ceny komodit, které tento týden zažily opět prudké výprodeje, což může zatěžovat akciové trhy nadále. \"Celkově máme vzhledem k Fedu a novým minimům u komodit na příští týden mírně negativný výhled,\" dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK