Akcie v USA s dalším propadem ropy míří prudce dolů

11.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování prudce klesaly a mají namířeno k největšímu týdennímu propadu za poslední měsíc. Trh dnes srážely akcie energetických podniků, na které doléhal další propad světových cen ropy.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 1,3 procenta na 17.347 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 1,4 procenta na 2024 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se pohyboval kolem 4968 bodů se ztrátou 1,5 procenta.

Světové ceny ropy dnes klesly na nová sedmiletá minima poté, co Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že převis nabídky nad poptávkou očekává nejméně do konce příštího roku.

Pokles cen ropy zvýšil nejistotu před blížícím se zasedáním americké centrální banky, která by příští týden mohla poprvé za skoro deset let zvýšit úrokové sazby. Dolů dopoledne mířily akcie velkých ropných a plynárenských podniků. Například akcie těžařského koncernu Chevron ztrácely tři procenta. Náladě na trhu nepřidal ani propad čínské měny, která kvůli obavám ze zpomalující čínské ekonomiky a předpokládaného zvýšení amerických sazeb klesla na minimum za čtyři a půl roku.

Akcie největších a nejstarších chemických výrobců v USA Dow Chemical a DuPont vykazovaly pokles o tři, respektive o pět procent poté, co firmy ohlásily dohodu o spojení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK