V čele Českého svazu včelařů vystřídala Brücklera Machová

13.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Český svaz včelařů zvolil dnes do svého čela Jarmilu Machovou. Ve funkci předsedy vystřídala Karla Brücklera. Sjezd podle ní řešil také případ zbytků antibiotik v medu společnosti Včelpo, kterou svaz vlastní. Změny v čele svazu nastaly podle Machové kvůli tomu, že se zhoršily jeho služby pro členy.

\"Přihlásila jsem se a dostala důvěru. Předsevzala jsem si více se starat o členy svazu,\" řekla Machová novinářům. Připustila také, že její mandát 45 hlasů ze 75 není výrazný.

V případu zbytků antibiotik v medu společnosti Včelpo bude podle ní nyní nutné zjistit, jak se léky do medu dostaly, a přijmout opatření, aby se situace neopakovala. Připustila také podání trestního oznámení. Výskyt antibiotik v medu podle ní totiž mohl být i záměr, snaha poškodit Včelpo v rámci konkurenčního boje.

Vedení Českého svazu včelařů rozhodlo o okamžitém zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo koncem listopadu. Reagovalo tak na zveřejnění výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ohledně přítomnosti antibiotik v medu Včelpa. Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK