Poslanci se sejdou ke kontrolním hlášením v úterý příštího týdne

14.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - O ročním odkladu zavedení kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty by měli poslanci debatovat příští týden v úterý. Mimořádnou schůzi k předloze ODS svolal dnes na žádost pravicové opozice předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Kontrolní hlášení je jedním z nástrojů, od kterých si vláda slibuje omezení daňových úniků. Občanští demokraté tvrdí, že nová povinnost poškodí podnikatele.

 

Kontrolní hlášení s účinností od roku 2016 zavedla loňská novela zákona o DPH. Úřady budou mít přístup k údajům o obchodech mezi plátci a budou moci porovnávat data obou stran. Opatření by mělo podle ministerstva financí pomoci v odhalování zejména organizovaných daňových úniků, například v případech karuselových obchodů.

ODS na rozdíl od kabinetu říká, že podnikatelé nejsou o zavedení hlášení dostatečně informováni a nejsou na novinku připraveni. Kontrolní hlášení by podle jejich návrhu měla platit až od roku 2017.

Ačkoli je mimořádná schůze svolána, poslanci se vůbec nemusejí k projednávání normy ODS dostat. Koaliční většinou by dolní komora mohla zamítnout její program. I tak by se ale otevřel prostor pro debatu o kontrolních hlášeních, byť omezený. Už nyní je navíc jisté, že by norma občanských demokratů i v případě, že by byla schválena, nebyla účinná včas.

Kontrolní hlášení napadla u Ústavního soudu skupina senátorů, podle níž je v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů. Ministerstvo financí je přesvědčeno o ústavnosti zákona. K ústavní stížnosti, kterou připravila Strana soukromníků, se vedle senátora Iva Valenty a většiny členů horní komory za ODS připojili také senátoři společného klubu SPO, KSČM a Severočechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK